Een eigen kot of studio waar zoon- of dochterlief in alle luxe kan studeren, is een slimme investering. Na tien jaar verkoopt u de studentenkamer met een mooie meerwaarde en zonder één cent te betalen aan huuruitgaven. Zo kunnen uw student én uzelf op beide oren slapen!
Vijf jaar lang op kot, het is een serieuze hap uit uw budget. En dat terwijl het ook gratis kan! Kunt u 10 jaar lang een bedrag van 60.000 euro tijdelijk missen? En bent u bereid op 20 jaar vast te lenen en na 10 jaar weer te verkopen? Dan kunt u – met een hypothetische meerwaarde van 1% per jaar op vastgoed – maar liefst 30.000 euro aan huuruitgaven uitsparen. Nog niet overtuigd? Met deze sluitende argumenten en een concreet voorbeeld trekken we u gegarandeerd over de streep.
De studentenkamer, een interessante investering
Studentenkamers blijven een interessante investering. Waarom?
1. Ouders én studenten stellen hogere eisen aan studentenkamers
Kinderen uit een gezin waar het jaarlijks inkomen boven 84.500 euro ligt – maar liefst 80% van de studenten – komen in Leuven niet in aanmerking voor de gesubsidieerde kamers van de dienst Studentenhuisvesting. Zij zoeken dus een kot op de privémarkt. Zowel deze studenten als hun ouders hebben een zekere levensstandaard, die het verwachtingspatroon van het ‘kotleven’ in Leuven mee bepaalt. Zo staan een eigen volwaardige badkamer en (indien mogelijk) eigen ontbijthoek, een goede strategische ligging en een hoogwaardige afwerking bovenaan het prioriteitenlijstje. De juiste omstandigheden zijn immers essentieel om de studies tot een goed einde te brengen.
2. Er heerst een tekort aan studentenkamers met een eigen badkamer
De KU Leuven bestaat al meer dan 400 jaar, maar heeft desondanks de hoogtechnologische trein niet gemist. Vandaag is de universiteit één van ’s werelds meest toonaangevende onderwijsinstellingen. En ook de Leuvense hogescholen hebben een hoge aantrekkingsfactor voor studenten uit het hele land. De komende jaren zal de grote vraag naar studentenvastgoed dus blijven bestaan, met een (nu al) stijgende vraag naar luxekamers. En dat is interessant voor investeerders, want de stad Leuven kampt voorlopig nog met een tekort aan dergelijke kamers met een eigen badkamer.
3. De huidige huurprijzen werken investeren in de hand
Bent u op zoek naar een goed gelegen, hoogwaardig afgewerkte studentenkamer van 16 m2 met een eigen badkamer ? Dan zult u al snel merken dat u met een huurbudget van 400 euro per maand niet meer toekomt. Meer en meer schuiven de huurprijzen voor een dergelijk verwachtingspatroon op richting 500 euro per maand. Een studentenkamer kopen in plaats van huren wordt dan plots wel erg aantrekkelijk!
Voorbeeld: zo studeert uw kind gratis in Leuven
Deel 1: de aankoop van uw studentenkamer
Stel, u koopt een studentenkamer voor 155.000 euro met een maandelijkse netto huur van 490 euro. Tellen we hier nog de registratierechten (10%) van 15.500 euro en de notaris- en hypotheekkosten (3%) van 4.650 euro bij, dan investeert u een totaal bedrag van 175.150 euro.
In dit voorbeeld bedraagt uw eigen inbreng 60.000 euro en leent u een som van 115.150 euro via een hypothecair krediet aan een vaste rente van 1,8%. Over een periode van 20 jaar betaalt u dan een maandelijkse aflossing van 570 euro.
Deel 2: de verhuur van uw studentenkamer
Laat ons er vervolgens van uitgaan dat uw studerende zoon of dochter de kamer gedurende de eerste vijf jaar zelf bewoont, terwijl u de laatste vijf jaar uw eigendom verhuurt aan een derde.
Tijdens de eerste vijf jaar betaalt u dan 200 euro aan de aflossing van de lening. De laatste vijf jaar dient u enkel het verschil tussen de maandelijkse aflossing en de huurinkomsten in rekening te brengen, wat neerkomt op een opleg van 4.800 euro. Een syndicus gedurende tien jaar kost u 1.800 euro, een brandverzekering hebt u voor 700 euro en de onroerende voorheffing bedraagt 2.500 euro. Wilt u zorgenvrij verhuren? Dan raden wij u tijdens de laatste vijf jaar rentmeesterschap via Syus aan (10% op de maandhuur, inclusief de zoektocht naar nieuwe huurders), goed voor 2.940 euro.
Met inbegrip van uw eigen inbreng van 60.000 euro zal u na tien jaar een totale som van 106.940 euro hebben uitgegeven.
Deel 3: de verkoop van uw studentenkamer
Rekenen we – in het meest pessimistische scenario – op een meerwaarde van 1% per jaar voor vastgoed, dan is de verwachte verkoopprijs na tien jaar 170.500 euro. Het terug te betalen kapitaal aan de bank voor de resterende tien jaar van uw lening bedraagt 62.700 euro. Het resterende bedrag na de verkoop dat u in uw handen krijgt, is 107.800 euro.
Conclusie?
Met een miniem overschot van 860 euro, heeft uw zoon of dochter vijf jaar lang gratis en in alle luxe kunnen studeren. En u? U kon dankzij de verhuur via Syus op uw beide oren slapen.
Investeren in een eigen studentenkamer heeft dus heel wat voordelen. Bent u geïnteresseerd in een verkennend gesprek of wil u samen bekijken welke units er nog beschikbaar zijn?
Aarzel niet en neem hier vrijblijvend contact met ons op.
Opgelet: een investering in een compacte unit (studentenkamer of studio) voor eigen gebruik is niet cumuleerbaar met de 3 Syus-garanties.