Naar goede gewoonte brengt De Tijd in het najaar haar vastgoedspecial uit. In deze special stond ook het resultaat van een bevraging van 19 experts en die zijn het (on)roerend met elkaar eens: “De rush op vastgoed houdt aan.”
Niemand kan in de toekomst zien, maar toch gaat het panel van 19 experts er vanuit dat vastgoed ook de komende maanden erg in trek zal blijven.
Het gevolg laat zich raden: de prijzen van vastgoed zullen ook in 2022 blijven stijgen en dat is belangrijk nieuws voor wie investeert in een opbrengsteigendom.
Het panel van vastgoedexperts bestond uit 19 experts en was samengesteld uit vastgoedmakelaars, economen en professoren.
Lage rente duwt investeerders naar vastgoed
De reden waarom de rush op vastgoed en opbrengsteigendommen zal blijven aanhouden, hoef je niet ver te zoeken. De aanhoudende lage rente duwt investeerders die rendement voor hun vermogen zoeken richting vastgoed.
Geld lenen blijft daarenboven ook erg goedkoop.
“Het panel ziet de gemiddelde prijs van bestaande huizen de komende twaalf maanden met 3,5 procent toenemen, terwijl bestaande appartementen 3,4 procent duurder worden. Voor nieuwbouw verwachten ze een iets lichtere prijsstijging: 3,3 procent voor huizen en 3,1 procent voor appartementen,” aldus De Tijd.
Deze verwachtte prijsstijging komt bovenop het feit dat de prijzen van vastgoed al in de lift zitten. In de eerste zes maanden van 2021 steeg de prijs van een appartement al met 4,6% ten opzichte van 2020 volgens de Notarisbarometer. Ook Statbel berekende eind juni dat in het eerste kwartaal van 2021 alle woningprijzen fiks de hoogte in gingen.
“Nieuwe registratierechten zullen niet leiden tot lagere prijzen”
De Vlaamse regering kondigde in september 2021 nieuwe registratierechten voor 2022 aan. Wie een tweede eigendom koopt, betaalt vanaf 1 januari 2022 12% registratierechten in plaats van 10% in 2021. Goed nieuws was er voor eigenaars die hun eerste woning verwerven: zij betalen vanaf 2022 slechts 3% registratierechten.
De reden voor deze aanpassing is om vastgoed voor eerste eigenaars toegankelijker te maken, maar in de huidige context zullen deze nieuwe registratierechten niet het beoogde, drempelverlagende effect hebben.
“De aangekondigde hervorming van de Vlaamse registratiebelasting en de discussie over de afschaffing van het belastingvoordeel voor leningen van ander vastgoed dan de gezinswoning zullen niet leiden tot prijsdalingen, integendeel.” (Bron: De Tijd)
Inflatie knaagt aan het vermogen
Het spaarboekje is een verliesboekje geworden, dixit Ewald Pironet auteur van Investeren in de Tweede helft van je leven.
Maar niet alleen de lage rente knaagt aan je vermogen, de inflatie vreet stilletje aan je koopkracht.
Statbel berekende eind oktober dat de inflatie in België in oktober 2021 maar liefst 4,16% bedraagt, tegenover 2,86% in september en 2,73% in augustus. Die forse toename in inflatie in oktober is toe te schrijven aan de sterk gestegen energieprijzen. Energie kent momenteel een inflatie van 30,86% en levert een bijdrage van 2.62 procentpunt aan de totale inflatie.
Investeren in een opbrengsteigendom: een buffer tegen inflatie
Investeren in vastgoed met als doel om het meteen te verhuren (opbrengsteigendom) kan een goede buffer zijn tegen het knagende effect van inflatie én het kan een beter rendement opleveren dan je spaargeld op de bank te laten staan.
Een belangrijke voorwaarde is dat je mét succes investeert in een opbrengsteigendom. Dat vraagt behoorlijk wat expertise.
Voor wie wil beginnen met investeren in vastgoed hebben we alvast de 12 meest gestelde vragen beantwoord.
https://backup.syus.be/alles-over-investeren-in-vastgoed/
Zorgeloos investeren in opbrengsteigendom met garanties
Voor investeerders in vastgoed betekenen de stijgende prijzen dat de potentiële meerwaarde van hun vastgoed toeneemt. Deze meerwaarde is echter nooit een garantie. De maandelijkse huurinkomsten kunnen dat al veel meer zijn.
Voor investeerders die zorgeloos van hun opbrengsteigendom willen genieten, ontwikkelde Syus 3 unieke garanties:
- Optimale verhuur garantie: Syus garandeert de eerste 3 jaar van jouw investering dat jouw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort.
- Compleet beheer zonder zorgen: je hoeft je geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk.
- Helder zicht op netto rendement: bij Syus is netto écht netto, en staat DUURZAAM RENDEMENT centraal.
Investeren in een opbrengsteigendom? Plan hier een gratis adviesgesprek
Beschik je over een vermogen van ten minste 60.000 euro, een investeringshorizon van ten minste 5 jaar, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.