November 18, 2020

Investeren in vastgoed tijdens de tweede helft van je leven

Vorige maand organiseerde Uitgeverij Lannoo een webinar met de auteurs van het boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’.

Ook vastgoed kwam aan bod als mogelijke manier om rendement uit je spaargeld te halen.

Ewald Pironet en Michaël Van Droogenbroeck geven extra uitleg voor iedereen die wil investeren in vastgoed in de tweede helft van het leven.

In het boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ gaan Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet op zoek naar het antwoord op de vraag wat je kan doen om je spaargeld in de tweede helft van je leven te laten renderen.

Een van de mogelijkheden om je spaargeld te activeren is vastgoed, meer bepaald een opbrengsteigendom kopen biedt nogal wat voordelen want het zorgt voor mogelijk twee soorten rendement.

Waarom een deel van je spaargeld investeren?

De Belg is een fervente en hardnekkige spaarder. In augustus 2019 stond er volgens de Nationale Bank 274 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen.

Het spaarboekje heeft een aantal voordelen die je nergens anders terug vindt, maar ook een groot nadeel: het is een verliesboekje.

Want zo lang de rente op het spaarboekje niet hoger is dan de inflatie, wordt je spaargeld elk jaar minder waard.

Waarom wordt het spaargeld minder waard?

Michaël Van Droogenbroeck: “Monetair gezien is de rente al bijna 10 jaar nul. En we weten nu dat dat door de Corona-crisis nog jaren zo gaat blijven. Dus het moment is er om na te denken over wat je met je spaargeld kan doen, omdat je elk jaar wat verliest door je geld op je spaarboekje te laten staan. Als je dat over 10 jaar bekijkt, dan verlies je 13%. En dat is veel.  En we weten ook dat dat gaat blijven.”

Eward Pironet: “Dat wil zeggen dat als je 10 jaar geleden 1.000 euro op een spaarboekje had staan, dan heb je daar vandaag nog 870 euro van over. Er is 13% verdampt.”

De banken zijn wettelijk verplicht om je minstens 0,11% rente op je spaargeld te geven, maar die 0,11% is niet voldoende om de inflatie te dekken. Omdat de inflatie hoger staat dan 0,11 procent, wordt het geld op een spaarboekje dus minder waard.

Is vastgoed een mogelijke oplossing om die waardevermindering tegen te gaan?

Ewald Pironet: “De vastgoedprijzen blijven stijgen. Dat heeft ook te maken met de lage rente: enerzijds zijn de leningen zeer goedkoop, anderzijds zijn het spaarboekje en aanverwante formules niet zo aantrekkelijk. Spaarders zoeken een alternatief en komen ze uit bij vastgoed. Hierdoor neemt ook de vraag toe, waardoor de prijs oploopt.”

“Daardoor zit je al belegger vandaag in een moeilijke positie. Je hebt namelijk aan de ene kant een aantal spaar- en beleggingsformules die gekoppeld zijn aan een rente waar je zeker van bent dat ze je niets gaan opleveren (integendeel, waarschijnlijk zelfs verlies). En aan de andere kant heb je een aantal andere dingen waarvan je denkt: “Als ik dat nu koop, dan betaal ik daar teveel geld voor”. En dat is nu de problematiek waar die belegger of die spaarder zich in bevindt,“ aldus Ewald Pironet.

Wie op lange termijn werkt en de tijd als bondgenoot heeft, kan met een gezonde spreiding en wat risicoappetijt er eigenlijk van op aan dat als je de tijd zijn werk laat doen dat dat interessanter is dan het spaarboekje.

Er wordt al 10 jaar gezegd dat de vastgoedmarkt aan het oververhitten is. Moeten mensen zich daar zorgen over maken?

Michaël Van Droogenbroeck: “Investeren in vastgoed bestaat uit 2 delen.

Aan de ene kant heb je de huurinkomsten van je opbrengsteigendom. Stel je hebt vandaag vastgoed dat je verhuurt en de prijzen van vastgoed corrigeren, in wezen maakt dat niet veel uit voor je huurinkomsten. De inkomsten zullen allicht wat mee evolueren, maar niet veel.

Aan de andere kant heb je de waarde van het huis: als de waarde van je huis vermindert, dan voel je dat maar alleen als je het op dat moment verkoopt. Stel dat je je huis moet verkopen omdat je naar een woonzorgcentrum moet verhuizen, dan speelt zo’n gecorrigeerde prijs mee. Op andere momenten speelt die waarde minder hard mee, want dan is dat vergelijkbaar met de waarde van een aandeel: de waardering op een moment x maakt in wezen weinig uit als je het verkoopt op moment y.

Dat verklaart de populariteit van vastgoed: je hebt die twee rendementen. Je huurinkomsten aan de ene kant en je meerwaarde aan de andere kant.”

Wie meer wil lezen over het webinar, die leest hier de 7 lessen die we kunnen leren uit Investeren in de tweede helft van je leven.

Een van die lessen is: “Zorg ervoor dat je er ‘s nachts niet van wakker ligt.”  Iedereen moet voor zichzelf uitmaken – aan de hand van het boek: wat past er nu voor mij en in die filosofie begeleiden we elke investeerder persoonlijk.

Syus ontwikkelde daarom 3 unieke garanties die toelaten om zorgeloos te investeren in vastgoed.

Heb je een beschikbaar vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van minstens 5 jaar, neem dan hier vrijblijvend contact op voor een gratis adviesgesprek.

https://backup.syus.be/afspraak/

Uit het webinar: Investeren in de tweede helft van je leven met Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet.

Investeren in de tweede helft van je leven (Michaël Van Droogenbroeck & Ewald Pironet) is uitgegeven bij Lannoo.

Spoiler alert: er is geen eenduidig ‘gouden’ antwoord op de vraag wat je als investeerder met je spaargeld moet doen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is aan jou om de juiste puzzel met die mogelijkheden te maken. Wil je goed geïnformeerd zijn, dan is ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ van Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet alvast een uitstekend startpunt.

 

 

 

Ontdek de vastgoed-opportuniteiten in Antwerpen

Benieuwd naar de vastgoedkansen die Antwerpen te bieden heeft? Neem contact op met onze experts voor advies op maat en optimaliseer uw portefeuille met strategische investeringen in Antwerps vastgoed.

Bel of mail voor meer uitleg

Heeft u al een specifieke vraag?

Lees ook

400.000 nieuwe woonunits nodig in Vlaanderen tegen 2050
Experts bevestigen: “De rush op vastgoed houdt aan”
De simpele manier om in 2020 rendement uit je spaargeld te halen
Deel dit nieuwsartikel