Afgelopen maand organiseerde Uitgeverij Lannoo een webinar met de auteurs van het boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’.
Tijdens de videosessie gaven ze meer uitleg over hoe vastgoed past in deze fase van je leven.
Bij heel wat 40-plussers komt er maandelijks geld vrij: de lening voor het huis is afbetaald, de kinderen zijn (bijna) het huis uit… In ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ gaan VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck en Knack-journalist Ewald Pironet op zoek naar het antwoord op de vraag wat je met dat geld kan doen om het te laten renderen.
Spaargeld dat beschikbaar is: wat kun je daar mee doen?
Michaël Van Droogenbroeck is meteen duidelijk. Er is geen pasklare oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden die elk hun voor- en nadelen hebben, maar het is belangrijk dat de spaarder voor zich zelf bepaalt welk type van spaarder hij wil zijn en welk risico hij wil nemen.
1. Wat met spaargeld doen? “Het spaarboekje is een verliesboekje geworden.”
Het spaarboekje is erg in trek bij de Vlaming.
Dat komt omdat het spaarboekje voordelen die je bij bijna geen enkel alternatief terugvindt:
- Het spaargeld is onmiddellijk beschikbaar
- Je bent tot 100.000 per persoon per bank beschermd
- Je krijgt een beetje rendement.
Het nadeel is dat het spaarboekje een verliesboekje is geworden.
Eward Pironet: “Dat wil zeggen dat als je 10 jaar geleden 1.000 euro op een spaarboekje had staan, dan heb je daar vandaag nog 870 euro van over. Er is 13% verdampt. Dat gaat de volgende jaren niet veranderen want die rente gaat zeer laag blijven. Vaak wordt gezegd: het spaarboekje brengt niets op. Neen, het is veel erger: het spaarboekje is een verliesboekje.”
Of anders gezegd: de voordelen van het spaarboekje zie je onmiddellijk. Het nadeel ervaar je pas op lange termijn.
2. Waarom is de Vlaming zo’n fervente spaarder?
Dat heeft volgens Michaël Van Droogenbroeck enkele redenen:
- Het taboe rond geld: “In Vlaanderen wordt er weinig over geld gesproken. Geld is iets dat je binnenskamers houdt, soms zelfs tussen koppels onderling, en al zeker niet tussen ouders en kinderen.”
- Weinig kennisoverdracht: “Net door dat taboe wordt er weinig aan kennisoverdracht gedaan over wat je met je geld kan doen om het te investeren en om er een rendement uit te halen.”
- “De collectieve trauma’s zoals Lernaut en Hauspie en Dexia maken de Vlaming risico-avers en dan krijg je wat je vandaag hebt: namelijk dat iedereen bijna gezagstrouw alles op een spaarboekje zet.”
Michaël Van Droogenbroeck: “Wat wij met het boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ proberen te doen, is mensen aan zetten om na te denken over hun centen. We zijn ook heel duidelijk en zeggen: er zijn geen pasklare antwoorden. Maar denk er over na en probeer voor jouw persoonlijke situatie de juiste oplossing te vinden.”
3. Wat met aandelen?
Michaël Van Droogenbroeck: “De Vlaming worstelt toch wat met een trauma wat aandelen betreft. Daarvoor hebben het ter ziele gegane Lernout en Hauspie, het quasi ontmantelde Dexia en het-goede-vader-aandeel-bij-uitstek-Fortis wel voor gezorgd.”
Voor wie wil beleggen in aandelen is, volgens de auteurs, spreiden erg belangrijk.
Michaël Van Droogenbroeck: “We zijn er van overtuigd dat als het gaat over aandelen dat daar spreiden wel zinvol is. Al je eieren in een mand leggen, houdt risico’s in. Dat heeft het verleden aangetoond (cfr. L&H, Dexia en Fortis). Dus als je wil beleggen in aandelen is spreiden wél relevant. In het boek komen verschillende voorbeelden aan bod, want je kan spreiden op heel wat manieren: spreiden in sectoren, spreiden in regio’s…”
4. De gevolgen van de Corona-crisis
Om de 10 jaar heb je wel een crisis. De Corona-crisis was de zwaarste sinds Wereldoorlog II en de impact daarvan laat zich op 2 gebieden zien.
Ewald Pironet: “Er zijn grosso modo twee richtingen. Enerzijds zijn er heel lage rentes: dat betekent dat alle spaar- en beleggingsproducten (het spaarboekje, obligaties) die gekoppeld zijn aan een rente, dat we daar niet veel van moeten verwachten. Anderzijds zijn er andere spaar- en beleggingsproducten enorm in prijs gestegen: zoals vastgoed.”
Kortom, de spaarder komt voor de keuze staan. Laat ik de tijd in mijn voor- of nadeel werken?
Ewald Pironet: “De vastgoedprijzen blijven stijgen. Dat heeft ook te maken met de lage rente: enerzijds zijn de leningen zeer goedkoop voor mensen die een woning willen kopen. Anderzijds is het spaarboekje en vergelijkbare alternatieven niet zo aantrekkelijk meer. Daarom zoeken investeerders een alternatief en komen ze uit bij vastgoed (en opbrengsteigendom kopen, n.v.d.r.). Dat laat de prijs ook oplopen.”
“Daardoor zit je al belegger vandaag in een moeilijke positie. Je hebt namelijk aan de ene kant een aantal spaar- en beleggingsformules gekoppeld aan de rente waar je zeker van bent dat ze je niets gaan opleveren (in tegendeel, waarschijnlijk zelfs verlies). En aan de andere kant heb je een aantal andere dingen waarvan je denkt: ‘als ik dat nu koop, dan betaal ik daar teveel geld voor. En dat is nu de problematiek waar die belegger of die spaarder zich in bevindt.”
5. Wat moet de spaarder doen?
Ewald Pironet: “Die moet binnen die waaier de juiste keuze maken. Binnen de aandelen de juiste keuze maken, binnen vastgoed de juiste keuze maken. En de juiste keuze is de keuze die voor jou het beste is. De juiste keuze is voor iedereen individueel anders. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken: wat past er nu voor mij? En met dit boek proberen we je de mogelijkheden aan te reiken om die keuze te maken.”
Maar doe je zelf een plezier: “Zorg ervoor dat je er ‘s nachts niet van wakker ligt,” aldus Ewald Pironet.
Michaël Van Droogenbroeck: “Als je een beetje geld op je spaarrekening hebt, dan krijg je op een dag gegarandeerd telefoon van de bank die je uitnodigt voor een afspraak om te kijken wat je met spaargeld kan doen. Meestal krijg je dan een product van de bank als oplossing voorgeschoteld. In dat product zitten wat aandelen, obligaties en wat goud en klaar. Maar dat is een product dat klaar is gemaakt en aan velen wordt verkocht.
Het boek geeft je een overzicht van alle opties en laat je toe om daar gericht over na te denken. Om zelf de puzzel te maken en zicht te krijgen op de oplossing die voor jou persoonlijk de juiste is.”
Michaël Van Droogenbroeck: “Als je vergelijkt moet je dat altijd op de lange termijn doen. Als we kijken naar de resultaten op lange termijn dan hebben alle opties het beter gedaan dan het spaarboekje.
Wie op lange termijn werkt en de tijd als bondgenoot heeft, met een gezonde spreiding en wat risicoappetijt kan je er eigenlijk van op aan dat als je de tijd zijn werk laat doen dat dat interessanter is dan het spaarboekje.”
6. Pleidooi voor financiële kennis
Ewald Pironet: “Veel mensen bij ons zijn financieel analfabeet. Maar als de bankier je uitnodigt voor een gesprek dat zit je wel tegenover een expert en dan is het toch zinvol dat je zelf weet waarover die het heeft.”
Tel daar het taboe rond geld bij en de beperkte kennisoverdracht dan is een boek zoals ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ een waardevolle aanvulling om je kennis van jouw financiële mogelijkheden groter te maken.
7. Maakt geld gelukkig?
Ewald Pironet: “Neen, niet perse maar goed omgaan met je geld maakt gelukkig.”
Investeren in de tweede helft van je leven – Michaël Van Droogenbroeck & Ewald Pironet is uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo.
Zorgeloos investeren in vastgoed met garanties
Zoals in het webinar aangegeven is vastgoed een van de mogelijke oplossingen om jouw spaargeld te laten renderen. Ook voor wie risico-avers is.
Syus ontwikkelde hiervoor 3 unieke garanties die je toelaten om zorgeloos te investeren in vastgoed:
- Optimale verhuur garantie: Syus garandeert de eerste 3 jaar van jouw investering dat jouw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort.
- Compleet beheer zonder zorgen: je hoeft je geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk.
- Helder zicht op netto rendement: Bij Syus is netto écht netto, en staat DUURZAAM RENDEMENT centraal.
Plan hier vrijblijvend een gratis adviesgesprek in!
Heb je een beschikbaar vermogen van 60.000 euro en wil je nagaan hoe vastgoed in jouw persoonlijke situatie kan helpen om je spaargeld te activeren, plan dan vrijblijvend een gratis advies gesprek in.
Herbekijk hier het volledige webinar.