September 26, 2020

Beantwoord: de 12 meeste gestelde vragen over investeren in vastgoed

Om met succes te investeren in vastgoed heb je behoorlijk wat expertise nodig.

We geven hier de antwoorden op de meest gestelde vragen rond investeren in vastgoed en investeren in opbrengsteigendom, zowel voor de investeerder als voor iedereen die wil starten met investeren in vastgoed.

Waar investeren in vastgoed of opbrengsteigendom? Hoe investeren in vastgoed of opbrengsteigendom? Wat is een realistisch rendement?

Het zijn maar enkele van de vele vragen die we vaak krijgen. Hoog tijd om eens dieper in te gaan op deze Frequently Asked Questions.

Heb je na het lezen van deze antwoorden nog vragen of je wil meer informatie over een concrete investeringsopportuniteit, neem dan vrijblijvend contact op.

Tip: wat je aan het begin van je investering beslist, heeft effect voor het hele project.

Investeren in vastgoed is een lange termijn aanpak, waarvan het succes in belangrijke mate afhangt van de juiste beslissingen die je aan het begin van je investering neemt.

Wat je vandaag beslist, heeft effect voor de hele looptijd van je investering. Vijf tot tien jaar op z’n minst, dus het loont (de moeite) om je aan het begin goed te informeren.

Enkele vragen die elke beginnende investeerder bekend in de oren zullen klinken.

  1. Waarom investeren in vastgoed? Zijn er geen andere manieren om spaargeld te investeren zodat het toch een zeker rendement oplevert?
  2. In welk vastgoed investeren? Er zijn heel wat verschillende soort van vastgoed. In welke type van vastgoed is het nu interessant om te investeren?
  3. Is investeren in vastgoed nu nog interessant? De laatste 50 jaar is investeren in vastgoed alvast erg interessant gebleken, maar de wereld is gedurende die 50 jaar ook erg veranderd.
  4. Hoe investeren in vastgoed? Investeren in vastgoed is een lange termijn beslissing waar behoorlijk wat expertise voor nodig is. Hoe begin ik met investeren in vastgoed?
  5. Hoe investeren in vastgoed met weinig geld? Om te investeren in vastgoed is een zekere hoeveelheid kapitaal nodig. Kan ik toch investeren in vastgoed met een beperkt budget?

Hoog tijd om even de voornaamste vragen én antwoorden op een rijtje te zetten!

Dit zijn de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed!

1. Waarom nu investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed om het daarna te verkopen met meerwaarde is maar een van de redenen waarom er wordt geïnvesteerd. Wie investeert in vastgoed om het daarna meteen te verhuren (een opbrengsteigendom) genereert daarbij nog eens onmiddellijke maandelijkse inkomsten.

De voordelen van een opbrengsteigendom liggen voor de hand: door te investeren in vastgoed kun je zowel op korte termijn (maandelijkse huurinkomsten) als op middellange termijn (potentiële meerwaarde bij verkoop) een rendement verwerven.

Wist je dat een investering in vastgoed momenteel ook een uitstekend buffer tegen inflatie is aangezien de huurprijzen mee geïndexeerd worden.

Wie slim investeert, haalt zo meer rendement dan wat je momenteel op je spaarboekje krijgt.

2. Hoe beginnen met investeren in vastgoed?

Bepaal wat voor type investeerder je bent.

De meest voorkomende redenen om te investeren zijn:

  1. Gezinnen investeren in vastgoed als alternatief voor het spaarboekje.
  2. Gepensioneerden investeren in vastgoed om op die manier hun verworven budget te activeren en kunnen daarbij op een slimme manier successierechten optimaliseren.
  3. Ouders waarvan de kinderen binnen afzienbare tijd zullen verder studeren investeren in een studio of studentenkamer om hun kroost gratis te laten verder studeren.
  4. Investeerders houden van vastgoed vanwege het stabiele rendement en de meerwaarde die het biedt.

Bepaal hier wat voor type investeerder jij bent!

3. Wat is het rendement bij een investering in vastgoed?

Een van de belangrijkste redenen om te investeren in een opbrengsteigendom is het rendement. In advertenties wordt er vaak gegoocheld met percentages van 10% of meer, maar dat zijn bruto-rendementen en die vertellen maar de helft van het verhaal.

Hoeveel rendement mag je verwachten bij een investering in vastgoed?

Stel je koopt vastgoed aan 186.000 euro, dan kun je een netto jaarlijks huurrendement van 3,22% genereren.

Bekijk hier de case in detail: Zo bereken je het jaarlijks rendement van een investering in vastgoed.

Wist je dat… het rendement van een investering in een opbrengsteigendom meer is dan enkel de maandelijkse huurinkomsten?

Een investering in vastgoed heeft 3 types van rendement:

  1. Maandelijkse huurinkomsten
  2. Potentiële meerwaarde
  3. Bescherming tegen inflatie.

4. Hoe investeren in vastgoed met een beperkt budget?

Om te investeren in vastgoed heb je geen honderdduizenden euro’s nodig. Integendeel. Je kan perfect investeren in vastgoed met weinig geld.

Je kan beginnen met investeren in vastgoedvennootschappen op de beurs of in kleiner vastgoed zoals garageboxen. Wie de volgende stap wil zetten, opteert dan voor studentenkamer, een studio of een appartement.

Hoeveel vermogen heb je nodig om te investeren in vastgoed? Met 60.000 euro aan eigen middelen kun je investeren in vastgoed.

5. Hoe verhoog je het rendement op je eigen inbreng? Het hefboomeffect.

Door je eigen middelen aan te vullen met een hypothecaire lening zet je bovendien het hefboomeffect in werking. Dankzij het hefboomeffect kan het rendement op je eigen middelen aanzienlijk toenemen.

Hoe investeren in vastgoed: Ken het hefboomeffect!

Wat elke investeerder weet, maar je niet (per se) vertelt: het hefboomeffect

6. Waar investeren in vastgoed? Kies de juiste locatie!

Een vaak gehoorde vastgoed wijsheid zegt dat er maar drie dingen belangrijk zijn bij een investering in vastgoed en dat zijn locatie, locatie en locatie. Dat is niet helemaal correct maar het is wel zo dat de locatie een van de hoekstenen van je investering is als je met succes wil investeren.

Waar je investeert is even belangrijk als waarin je investeert.

Meer weten: Zo bepaalt de locatie het succes van investeren in vastgoed

7. In welk type vastgoed investeren?

Je kan heel wat types van vastgoed investeren, maar een compacte woonunit biedt alvast heel wat voordelen.

De voordelen van investeren in een compacte woonunit:

  1. Sociale tendensen spreken in het voordeel van een compacte woonunit.
  2. Je spreekt meerdere doelgroepen van potentiële huurders aan.
  3. Je kan eenvoudiger op een toplocatie investeren.
  4. Je kan je investering eenvoudiger spreiden.

Lees hier de 7 goede redenen waarom het interessant is om te investeren in een compacte woonunit!

8. Investeren in vastgoed via vennootschap of privé?

Wie overweegt om te investeren in vastgoed beschikt over een startkapitaal en zal zich bovendien onvermijdelijk de vraag stellen: investeren in vastgoed, doe ik dat het best privé of via een vennootschap.

Kan je investeren in vastgoed via een bestaande vennootschap of richt ik daarvoor best een patrimoniumvennootschap voor op?

In dit e-book leggen we uit of u vastgoed het beste via een vennootschap of privé aankoopt.

9. Hoe zorgeloos investeren in vastgoed met garanties?

Syus heeft drie unieke garanties ontwikkeld die toelaten die je als investeerder in grote mate kunnen ontzorgen.

Garantie 1: We zorgen voor een optimale verhuurgarantie De eerste drie jaar van uw investering garandeert Syus dat jouw huuropbrengst élke maand is gestort, zelfs in geval van wanbetaling of leegstand.

Garantie 2: Een volledig beheer van het vastgoed. De eerste drie jaar van uw investering zorgt Syus voor het all-in beheer van uw vastgoed: zowel gemeenschappelijk als privatief heeft u gedurende de eerste 36 maanden geen zorgen.

Garantie 3: Een duidelijk zicht op uw netto-rendement bij Syus is netto écht netto. Voordat je daadwerkelijk beslist om te investeren, krijg je een duidelijk en transparant overzicht van het netto-rendement van je investering. Die houdt bovendien geen rekening met potentiële meerwaarde bij verkoop of het hefboomeffect.

10. Wat doet een syndicus?

Wie investeert in vastgoed om het te verhuren heeft vroeg of laat een syndicus nodig. Vanaf het moment dat er in een gebouw twee of meerdere eigenaren zijn, verplicht de wet dat er een syndicus wordt aangesteld (al zijn er ook wel uitzonderingen).

Wat doet een syndicus?

Samengevat: een syndicus zorgt voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van het vastgoed. Dat bestaat uit administratief, financieel en technisch beheer.

Hier krijg je meer  informatie over het volledige takenpakket van wat een syndicus doet en tarieven van een syndicus.

11. Waar investeren in kwalitatief vastgoed op een toplocatie?

Wie een duurzaam rendement nastreeft, kan op zoek gaan naar kwalitatief vastgoed dat zich op een toplocatie bevindt.

Alle vastgoedprojecten van Syus zijn volledig nieuw of vernieuwd en bevinden zich op uitgekiende locaties.

12. Waar kan ik meer expertise en advies vinden?

Investeren in vastgoed moet een weloverwogen beslissing zijn. Het is een langetermijnbeslissing waar je de juiste experten bij wil betrekken. Het goede nieuws: dat kan!

Heb je vragen of concrete interesse in een van de projecten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Ontdek de vastgoed-opportuniteiten in Antwerpen

Benieuwd naar de vastgoedkansen die Antwerpen te bieden heeft? Neem contact op met onze experts voor advies op maat en optimaliseer uw portefeuille met strategische investeringen in Antwerps vastgoed.

Bel of mail voor meer uitleg

Heeft u al een specifieke vraag?

Lees ook

Gemiddelde huuropbrengst van opbrengsteigendom in Vlaanderen blijft stijgen
Vastgoedprijzen in Leuven en Antwerpen stijgen verder in 2023
Deze cijfers tonen een stijging in de prijzen van vastgoed in Vlaanderen, ook in Leuven en Antwerpen. Al zijn de verschillen aanzienlijk. Lees meer
Zal de federale regering huuropbrengsten anders belasten?
Deel dit nieuwsartikel