Niemand heeft een glazen bol, maar het vastgoedpanel van De Tijd doet een onderbouwde poging om de prijzen van vastgoed in 2023 in kaart te brengen. Blijven de prijzen van vastgoed nog stijgen of is de top bereikt?
Is er stilaan een plafond bereikt aan de prijzen van vastgoed in Vlaanderen? Neen, maar ook jawel. Kortom, het is een genuanceerd verhaal.
De prijzen van vastgoed in 2023 en daarna
De verwachten voor de prijzen van vastgoed voor de komende jaren toont een gevarieerd beeld.
- Prijzen van nieuwbouw en van bestaand vastgoed met een goede EPC-score zullen ook de komende vijf jaar blijven stijgen.
- Bestaand vastgoed met een lage EPC-score krijgt het moeilijker.
Die conclusie kunnen we trekken uit de gegevens die het vastgoedpanel van De Tijd meegeeft in de Vastgoedgids 2023.
Type vastgoedIn 2023De komende vijf jaarEen bestaand woonhuis met en goede epc-score2,60%14,10%Een bestaand woonhuis met een slechte epc-score-1,70%1,40%Een nieuw woonhuis2,80%15,20%Een bestaand appartement met een goede epc-score2,10%12,60%Een bestaand appartement met een slechte epc-score-1,90%-0,60%Een nieuw appartement2,60%13,70%Een studentenkamer2,60%10,80%Een garagebox1,30%8%Bron: enquête De Tijd Vastgoedpanel
Prijs van vastgoed met slechte energiescore staat onder druk
Het volatiele wereldtoneel en de energiecrisis laten hun sporen na. Niet alleen de huurder en de verhuurder, maar ook de overheid hebben de knop naar energiezuinig omgezet.
De Vlaamse overheid heeft sinds 1 januari 2023 een renovatieplicht ingevoerd voor nieuwe eigenaars van residentiële gebouwen: bent u sindsdien de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met label E of F, dan moet u het verplicht renoveren naar label D of beter, binnen de 5 jaar.
Die renovatieplicht zal wegen op de aankoopprijs van vastgoed met een slechte EPC-score. De prijs voor dit type van vastgoed zou dit jaar dalen en de komende vijf jaar stabiel blijven. Dit komt omdat kopers het budget dat nodig is voor de renovatie mee zullen verrekenen bij de prijsonderhandeling.
Investeren in vastgoed met een goede energiescore
Voor energiezuinige panden, nieuwbouw of IER (Ingrijpende Energetisch Renovatie) zal de koper wel bereid zijn om dieper in de buidel te tasten.
De prijzen van energiezuinig vastgoed zouden, volgens de experts van het Vastgoedpanel, dit jaar met gemiddeld 2,54% stijgen.
Ook de komende vijf jaar zullen de prijzen van energiezuinig vastgoed blijven stijgen: zowel appartementen als studentenkamers zouden respectievelijk 13,7% en 10,8% stijgen.
Zorgeloos investeren in een energiezuinig opbrengsteigendom
Wie wil investeren in een opbrengsteigendom kan in het aanbod van Syus terecht.
Alle nieuwe projecten van Syus zijn volledig vernieuwd en voldoen daarmee aan de nieuwe, strenge energievereisten.
Dankzij onze 3 unieke garanties kan je bovendien zorgeloos investeren:1. Optimale verhuur garantie: Syus garandeert de eerste 3 jaar van je investering dat jouw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort. Zelfs in geval van wanbetaling of leegstand.2. Compleet beheer zonder zorgen: De eerste 3 jaar van jouw investering kan Syus indien gewenst voor het “ALL-IN”-beheer van jouw vastgoed zorgen.3. Helder zicht op netto-rendement: Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.
Plan een gratis adviesgesprek!
Beschik je over een vermogen van 80.000 euro en wil je zorgeloos te investeren in een energiezuinig opbrengseigendom?
Plan hier meteen een adviesgesprek: het is gratis en vrijblijvend.
Aan jou de keuze.