Begin juli stelde Fednot (Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat) de notarisbarometer voor. Fednot bestaat uit een netwerk van 1.140 notariskantoren. Hierdoor beschikken ze over actuele cijfers om de vastgoedmarkt in kaart te brengen.
Uit de notarisbarometer vallen een aantal zaken op. Dat de woningprijzen van vastgoed afgelopen 10 jaar stegen, is geen nieuws, maar de notarisbarometer geeft een actueel inzicht in de vastgoedmarkt van de eerste zes maanden van 2021.
1. De drukte op de Belgische vastgoedmarkt houdt aan
De kopers van vastgoed blijven erg actief. Daardoor zat de vastgoedactiviteit in de eerste drie maanden van 2021 11% hoger dan in Q1 van 2020.
Die stijging zet zich ook door in Q2 van 2021, want in april, mei en juni was er een stijging van +4,6% in vergelijking met het 1ste trimester van 2021.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Onze vastgoedmarkt zit in een uitzonderlijke fase. Misschien is er zelfs sprake van een FOMO-effect (fear of missing out), waardoor kopers zich extra gretig op vastgoed storten.”
2020 was een buitengewoon jaar. Door de semi-lockdowns viel de vastgoedactiviteit terug, maar wanneer we de eerste zes maanden van 2019 vergelijken met de eerste zes maanden van 2021 dan is er nog steeds een stijging van +16%.
2. Appartementen waren het populairst in 2021
Als we de eerste zes maanden van 2021 vergelijken met dezelfde periode van 2020 dan tonen de cijfers dat de appartementen het goed deden (+37,3%), nog beter dan gronden (+32%) en woonhuizen (+30,7%).
Kortom, appartementen lagen beter in de markt dan woonhuizen, maar op langere termijn blijft de verhouding tussen beide vastgoedtypes vrij stabiel: in 2019 hadden appartementen in vergelijking met woonhuizen een marktaandeel van 26%, in 2021 gaat het om 27,4%.
3. Stijging in vastgoedmarkt zet zich in heel België door
In Vlaanderen was de vastgoedactiviteit in de eerste zes maanden van dit jaar hoog: +32,8% boven het niveau van het eerste semester in 2020. Ook onder de taalgrens groeide de markt (+29,3%). In Brussel was de stijging met +18,1% wat gematigder.
Notaris Bart van Opstal: “Ook hier is een vergelijking met het 1ste semester 2019 wellicht relevanter: de stijging was het grootst in Wallonië (+19,4%), gevolgd door Vlaanderen (+16,1%) en Brussel (+8,8%).”
4. Vastgoedactiviteit in Vlaanderen: West-Vlaanderen en Limburg het meest actief
In de eerste zes maanden van 2021 steeg de vastgoedactiviteit in alle Vlaamse provincies, in het bijzonder in West-Vlaanderen (+24,4% in vergelijking met het 1ste semester 2019) en Limburg (+19,9%). In de provincie Antwerpen ging het om een groei van +12,2%, iets minder dan in Vlaams-Brabant (+15,1%) en wat meer dan in Oost-Vlaanderen (+11,5%).
5. Prijs van woonhuis in Vlaanderen: + 5,1%
In 2020 steeg de prijs van een woonhuis in Vlaanderen met bijna +7%. In de eerste zes maanden van 2021 ging het om een prijsstijging van +5,1% tot een gemiddelde prijs van 322.274 euro.
De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg in de eerste helft van het jaar in alle Vlaamse provincies, met als uitschieter Oost-Vlaanderen: +6,7% tot een gemiddelde prijs van 316.783 euro. In West-Vlaanderen was de prijsstijging het kleinst: +2,6% (283.762 euro).
In de overige provincies waren er vergelijkbare prijsevoluties: Antwerpen (+5,7%), Limburg (+5,6%) en Vlaams-Brabant (+5,5%).
6. Prijs van appartement in Vlaanderen: + 4,6%
In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een appartement af op 259.340 euro, een prijsstijging van +4,6% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020.
De gemiddelde prijs van een appartement steeg in alle Vlaamse provincies. De grootste prijsstijging was in Oost-Vlaanderen (+10,2%) met een gemiddelde prijs van 268.451 euro voor een appartement. In West-Vlaanderen was de stijging het kleinst (+3,1%) met een gemiddelde prijs van 283.977 euro.
In Antwerpen en Limburg waren er vergelijkbare prijsstijgingen: +4,5% en +4,8%. In Vlaams-Brabant was de stijging iets groter: +6,2%.
7. Het aandeel van jonge kopers neemt af
In vergelijking met 5 jaar geleden daalt het aantal jonge kopers: in 2016 was 26,8% van de kopers 30 of jonger, op dit ogenblik gaat het om 24,2%. Wie tussen de 31 en 50 jaar oud is, koopt nu wel meer dan in 2016. Het marktaandeel van de ouders kopers blijft vrij stabiel.
8. Investeerders zijn erg actief
De hoge activiteit zorgt ervoor dat de gemiddelde prijzen blijven stijgen, maar minder snel dan in onze buurlanden. Volgens cijfers van de OESO stegen de prijzen sterker in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Uitschieter is Luxemburg waar vastgoed bijna 15% duurder werd tussen 2019 en 2020.
Notaris Bart van Opstal: “Onze vastgoedmarkt is altijd al een stuk stabieler geweest in vergelijking met andere landen. Dat was zo bij de financiële crisis, maar ook bij de coronacrisis. Op dit ogenblik zitten we in een uitzonderlijke situatie: investeerders zijn bijzonder actief, sommige panden zijn zeer gegeerd, het aanbod is ook minder groot dan een aantal jaar geleden.”
Investeren in een opbrengsteigendom
Wie met succes wil investeren in vastgoed die kijkt vooral uit naar vastgoed dat gelegen is op een zeer goede locatie.
Daarbij komt dat investeren in een vastgoed om het te verhuren (een opbrengsteigendom) meteen zorgt voor verschillende soorten rendement: de onmiddellijke huurinkomsten, de potentiële meerwaarde op termijn en bescherming tegen inflatie.
Zorgeloos investeren in een opbrengsteigendom
Doordat het spaarboekje een verliesboekje is geworden zijn heel wat mensen op zoek naar een investering die wel rendement oplevert.
Syus ontwikkelde 3 unieke garanties die toelaten om echt zorgeloos te investeren in een opbrengsteigendom.
- Optimale verhuur garantie: Syus garandeert de eerste 3 jaar van jouw investering dat jouw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort, ook in geval van leegstand.
- Compleet beheer zonder zorgen: je hoeft je geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk. De eerste 3 jaar van jouw investering zorgt Syus voor het “ALL-IN”-beheer van jouw vastgoed.
- Helder zicht op netto rendement: bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.
Plan hier een gratis adviesgesprek
Beschik je over een vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van ten minste vijf jaar? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak. We bekijken graag de mogelijkheden op maat.