September 26, 2021

Vraag naar studentenkamers en -studio’s sterk toegenomen. 

Wie voor het academiejaar 2021-2022 een kot zocht, moest er dit jaar erg snel bij zijn. Wat is de reden achter deze sterk gestegen vraag naar studentenvastgoed? En is dit een structurele stijging?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weet elke student die in z’n blokperiode heeft gezeten. Dat geldt ook voor wie een studentenkamer of -studio zoekt. Wie pas in september begon met zoeken, kwam dit jaar van een kale reis terug, want er bleek een stormloop op studentenunits in Vlaanderen.

 

“De vraag naar studentenkamers in onder andere Leuven was erg groot dit jaar,” klinkt het bij Syus Housing, professioneel verhuurder van luxe studenten-vastgoed die ruim 600 kamers en studio’s beheert in Leuven: “Waar we vorig jaar in september nog een een aantal units beschikbaar hadden, was dit jaar begin juli alles reeds verhuurd.”

De aanleiding voor de gestegen vraag hoef je niet ver te zoeken: corona.

Het einde van corona-beperkingen zorgt voor grotere vraag naar studentenvastgoed

Studenten hopen na twee ellendige jaren aan corona-beperkingen opnieuw een normaal jaar te beleven, mét het vrije studentenleven dat daar bij hoort.

De afgelopen twee corona-jaren ging het studentenleven gebukt onder de beperkende maatregelen om de corona-epidemie in te dijken. Door de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen zag het er al in mei en juni naar uit dat het nieuwe academiejaar weer zou kunnen aansluiten bij het ‘oude normaal’. Heel wat studenten (in spe) hebben enthousiast voor het kotleven gekozen.

Maar er is meer.

Meer internationale studenten vinden hun weg naar de Vlaamse universiteiten

Afgelopen jaar vonden 3 Vlaamse universiteiten hun weg naar de internationale ranking van de 150 beste universiteiten ter wereld.

Op de nieuwe wereldranglijst voor universiteiten van Times Higher Education doen de Vlaamse universiteiten het uitstekend. De UGent staat met plaats 96 opnieuw in de top 100 en dat was toch van 2015 geleden. Ook de Universiteit Antwerpen doet het goed. Haar 143ste plaats is haar beste resultaat ooit. De KU Leuven blijft met de 42ste plaats de hoogst gerangschikte universiteit van België.

De inspanningen om de Vlaamse universiteiten op de wereldkaart te zetten, werpt dus vruchten af. Hierdoor trekt Vlaanderen ook meer internationale studenten aan. De Gentse rector Rik Van de Walle vertelt aan VRT NWS. “Die plaats in de top honderd is voor ons belangrijk om ons in staat te stellen om zeer goede internationale studenten en onderzoekers naar onze universiteit te halen.”

De KU Leuven ziet het aantal buitenlandse studenten jaar na jaar toenemen. “Omdat onze universiteit almaar populairder wordt bij buitenlandse studenten moesten we dringend op zoek naar meer studentenkamers”, vertelt vicerector Internationaal Beleid, Peter Lievens aan VRT NWS. “Door het stijgend aantal buitenlandse studenten is er een dreigend tekort aan Leuvense studentenkoten.”

Demografische samenstelling: vanaf 2024 neemt aandeel 18+’ers fors toe

Niet alleen de instroom van internationale studenten zorgt voor een structurele stijging van de vraag naar kwalitatief studentenvastgoed. Ook de demografische samenstelling van de bevolking zal het komende decennium een belangrijke rol spelen.

Statbel houdt nauwgezet het verloop van de bevolking bij. Uit de data van Statbel blijkt dat het aandeel van 18+’ers nog enkele jaren stabiel blijft. Vanaf 2024 neemt het aandeel 18+ers fors toe.

Als we de cijfers voor het Vlaams gewest erbij nemen dan tekent zich een duidelijke stijgende lijn af. In 2021 zijn er 68.832 18-jarigen. In 2030 zullen dat er 80.720. Een stijging met maar liefst 17,27% ten opzichte van 2021. zorgt dit voor een

Samen met de verwachting dat het aantal internationale studenten zal  verdubbelen de komende tien jaar, zullen er tegen 2030 zo’n 95.000 extra studentenkoten nodig zijn bovenop het bestaande aanbod.

Waarom investeren in studentenkamer in Leuven? 

Studentenvastgoed is geen klassieke vorm van vastgoed zoals een appartement, maar toch zijn er heel wat redenen die aantonen waarom je met succes kunt investeren in een studentenkamer.

 

  1. Studenten stellen hogere eisen aan hun studentenkamer. Investeer daarom in een hoogwaardig afgewerkte studentenunit.
  2. Investeer op een toplocatie. Locatie is immers cruciaal in het bepalen van de potentiële meerwaarde en het speelt een belangrijke rol in het doorlopend verhuren van het vastgoed. Een toplocatie is een plaats waar er duurzaam aan stadsontwikkeling wordt gedaan.
  3. Investeer in een studentenkamer in een kwaliteitsvol gebouw

Alle vastgoedprojecten van Syus zijn ofwel volledig nieuw, ofwel volledig vernieuwd. Hierdoor beantwoorden ze aan de nieuwe, strengere energieregelgeving en vermijd je als investeerder dat je plots voor onverwachte renovatiewerken komt te staan.

 

Investeer zorgeloos in studentenvastgoed

Syus legt zich toe op de ontwikkeling van hoogwaardig afgewerkt vastgoed op toplocaties en koppelt daar drie unieke garanties aan voor de Syus-investeerder:

  1. Optimale verhuurgarantie: Syus garandeert de eerste 3 jaar van jouw investering dat de huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort.
  2. Compleet beheer zonder zorgen: Je hoeft je de eerste 3 jaar geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk.
  3. Helder zicht op netto-rendement: Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.

Dankzij deze drie unieke garanties investeer je de eerste drie jaar zorgeloos. Hierdoor vinden potentiële investeerders die opzoek zijn naar een investering met een vast rendement hun weg naar vastgoed.

Plan hier een gratis adviesgesprek

Heb je een beschikbaar vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van ten minste vijf jaar, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Ontdek de vastgoed-opportuniteiten in Antwerpen

Benieuwd naar de vastgoedkansen die Antwerpen te bieden heeft? Neem contact op met onze experts voor advies op maat en optimaliseer uw portefeuille met strategische investeringen in Antwerps vastgoed.

Bel of mail voor meer uitleg

Heeft u al een specifieke vraag?

Lees ook

Investeren in vastgoed tijdens de tweede helft van je leven
Opbrengsteigendom kopen? Bereken hier het rendement!
Beantwoord: de 12 meeste gestelde vragen over investeren in vastgoed
Deel dit nieuwsartikel