Heb je een aardige som op je spaarboekje staan? Weet dan dat er een heleboel manieren bestaan om méér rendement uit dat spaargeld te halen. Begin 2019 hielpen we je al op weg met nuttige tips, maar ook in 2020 zorgen we ervoor dat je je spaargeld op een duurzame manier kunt activeren. We sommen de alternatieven even voor je op.
Spaarboekje of verliesboekje?
De tijd dat een spaarrekening nog een mooi rendement opleverde, ligt ondertussen al ver achter ons. Volgens Statbel bedroeg de inflatie in december 0,76%, wat over het hele jaar 2019 voor een inflatiecijfer van maar liefst 1,5% zorgt. En ook voor 2020 gaat het Federaal Planbureau ervan uit dat deze trieste trend zich doorzet. Op basis van hun maandvooruitzichten zou de gemiddelde jaarinflatie in 2020 op 1,3% uitkomen, tegenover 2,05% in 2018 en 2,13% in 2017.
Misschien ben jij zó een gedreven spaarder, dat je in 2019 nog een spaarrekening vond met een rendement dat de inflatie nipt benaderde. Dan heb je geluk, want over het algemeen geldt: wie spaart, boet in qua koopkracht. Geen wonder dus dat heel wat spaarders op zoek zijn naar een manier om hun spaargeld te activeren en er rendement uit te halen. Maar hoe weet je of je over genoeg spaargeld beschikt om te investeren? Eén gulden regel: zorg dat je een buffer van zes maanden salaris op je spaarboekje hebt staan voor onvoorziene kosten. Wat overblijft, komt in aanmerking om elders te laten renderen.
Wil je geen enkel risico nemen en op elk moment over je spaargeld kunnen beschikken? Dan zit er niks anders op dan af te wachten en lijdzaam toe te kijken hoe je koopkracht afneemt. Op macro-economisch niveau heeft de Europese Centrale Bank immers aangekondigd dat de langetermijnrente nog een tijdje laag blijft. Dat betekent dat geld ontlenen goedkoop blijft, maar ook dat je nog lang kan wachten tot het rendement op je spaarboekje zal stijgen. Gelukkig zijn er anno 2020 een heleboel manieren om je spaargeld aan het werk te zetten.
1. Termijnrekeningen en kasbons
Speel je graag op zeker, dan zijn termijnrekeningen en kasbons een veilige haven voor je spaargeld. Het enige verschil met een spaarboekje, is dat je jouw geld gedurende een vooraf bepaalde termijn bij de bank parkeert, en dit aan een vaste rente voor die specifieke looptijd. Hoe langer de termijn, hoe hoger de rente. Oh, en vergeet de roerende voorheffing van 30% niet.
Veel banken belonen je loyaliteit met ‘aantrekkelijke’ rendementen. Zo pakt Izola Bank uit met een brutorendement van 2,60%, op voorwaarde dat je je centen tien jaar kunt missen. Na afhouding van de roerende voorheffing hou je daar een nettorendement van 1,82% over. Wil je na vijf jaar je geld terug opnemen, dan krijg je bij diezelfde bank nog een nettorente van 1,26% (bron: Spaargids.be).
2. Beleggingsfondsen
Aandelen van één specifiek bedrijf kopen, vind je een tikkeltje te riskant, maar je wilt toch eens proeven van de beurs? Investeer dan in een beleggingsfonds. Zo verdeel je je centen én het risico over aandelen, obligaties en andere producten, over verschillende sectoren, markten en landen. Of en hoeveel winst je eventueel boekt, hangt af van tal van factoren, zoals de economische conjunctuur, de prestaties van de sector en het politieke plaatje. Denk er wel aan dat bij het beleggen in een fonds een aantal kosten komen kijken.
Wil je de risico’s spreiden, dan investeer je best in meerdere dividendaandelen of vastgoedvennootschappen. Of vertrouw je geld toe aan een beleggingsfonds, dat zelf investeert in een groot aantal bedrijven. Sommige fondsen spitsen zich specifiek toe op dividendaandelen, zoals Kempen Global High Dividend Fund, dat enkel investeert in bedrijven met een dividendrendement van meer dan 3 procent. Benieuwd naar het aanbod? Hier kun je een vergelijkende analyse maken.
Ook het zogenaamde ‘passief beleggen’ – investeren in fondsen die de prestaties van een beursindex volgen – is ondertussen erg populair. Met een tracker of ETF (Exchange Traded Funds) investeer je met één enkele transactie in alle aandelen die samen een index of aandelenkorf vormen. Maar let op: Michael Burry, een bankier die de kredietcrisis van 2008 voorspelde, waarschuwt voor een nieuwe ‘zeepbel’, klaar om uit elkaar te spatten. Een flinke dosis voorkennis is dus geen overbodige luxe.
3. Obligaties
Wou je als spaarder verzekerd zijn van regelmatige inkomsten, dan waren obligaties in het verleden een interessante belegging. Met een obligatie leen je een ondernemer een som geld uit om een business op te starten en de groei te financieren. Ook overheden kunnen op die manier geld ophalen bij het grote publiek: in de volksmond noemt men zo’n obligatie een staatsbon. Tijdens de beleggingstermijn krijg je als belegger een jaarlijkse rente uitgekeerd – de zogenaamde ‘coupon’ – en op de eindvervaldag krijg je het volledige kapitaal terug.
Door de lage rente zijn obligaties, net als je spaarboekje, helaas minder interessant geworden. Meer zelfs, steeds meer bedrijven keren een negatieve rente uit. Als belegger betáál je dus eigenlijk om je geld in een bedrijf te beleggen. De wereld op z’n kop … Enkel wie veel risico durft te nemen, kan nog hogere coupons vinden bij minder gezonde bedrijven of in meer risicovolle groeilanden, zoals in Azië. De kans dat je je kapitaal aan het einde van de rit niet meer terugziet, is hier natuurlijk gevoelig groter. Aan jou de keuze!
4. Investeren in vastgoed met beperkt vermogen
Heb je een langetermijnvisie, maar een beperkt kapitaal? Ook dan is er voor jou een plekje op de beurs weggelegd. In de beleggingsportefeuille van echte dividendjagers kom je regelmatig ‘gereglementeerde vastgoedvennootschappen’ – zogenaamde gvv’s – tegen, die zich vaak concentreren op nichemarkten, zoals logistiek vastgoed, zorgvastgoed of commercieel vastgoed. Ook met kleine bedragen kan je in deze ondernemingen investeren.
Waarom hebben die vastgoedvennootschappen zo’n interessante dividendaandelen? Simpel: ze zijn wettelijk verplicht om minstens 80 procent van hun winst uit te keren. Niet oninteressant, als je weet dat het dividendrendement van de belangrijkste gvv’s – denk aan Aedifica, Befimmo, Cofinimmo, Montea, Real Estates en WDP – momenteel rond 3 à 6 procent schommelt.
5. Volwaardig én zorgeloos investeren in vastgoed (vanaf een vermogen van € 60.000)
Misschien overweeg je te investeren in vastgoed, maar twijfel je nog omdat de vastgoedprijzen de afgelopen twee decennia gestegen zijn. Is er sprake van een oververhitting van de vastgoedmarkt? Geen paniek. Laten we even de huidige context erbij nemen:
1. Het bevolkingsaantal in Vlaanderen gaat nog steeds in stijgende lijn.
2. De bouwshift, oftewel de vroegere betonstop, waardeert het vastgoed in steden op.
3. Eenpersoonsgezinnen maken bijna 1 op 3 van de Vlaamse huishoudens uit (32%), een percentage dat per gemeente varieert van 21% tot 48%, met pieken in de kustgemeenten en de studentensteden.
Investeren in vastgoed doe je dus best op een locatie die op een duurzame manier inspeelt op bovenstaande trends. Wat blijkt? Leuven is al decennialang zo’n toplocatie. Dankzij de aanwezigheid van haar onderwijsinstellingen heerst er een constante vraag naar hoogwaardig vastgoed, met een ruime keuze uit luxekamers en studio’s. Investeer je in luxekamers, dan speel je in op de toenemende vraag naar studentenkamers met eigen sanitair. Kies je voor studio’s, dan kom je tegemoet aan de bevolkingstrend van steeds kleiner wordende gezinnen. Leuven barst bovendien van de succesvolle spinoffs en blijft zo een aantrekkingspool voor (internationale) high potentials.
Syus begeleidt particulieren en beleggers met een hoogrenderend investeringsplan op maat en investeert in kwalitatief vastgoed op toplocaties – de enige garantie op langdurige, stabiele waardestijgingen. Onze investeerders genieten van drie jaar gratis rentmeesterschap en een gegarandeerd huurinkomen (gedurende drie jaar).
Heb jij een beschikbaar investeringskapitaal van minimum € 60.000 en een investeringshorizon van minimum 5 jaar? Dan tonen we je graag het rendement dat je daarmee kunt behalen.
Is je interesse gewekt? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Investeren in vastgoed kan bovendien ook écht zorgeloos. Syus ontwikkelde hiervoor 3 unieke garanties:
1. Tijdens de eerste drie jaar van jouw investering garandeert Syus dat je huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort.
2. Je hoeft je geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk. Jij investeert, Syus beheert.
3. Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.Lees hier alles over onze garanties.